woman, umbrella, floating-1245817.jpg

Ut av buret-effekten

Noen ganger legger livet seg til rette for deg. Alt er på stell. Optimismen råder. Du har kontroll. Hva kan egentlig gå galt her i livet når du er så god til å planlegge?

Og så snubler framtida i sine egne bein og planene ligger døde. Hva gjør du da? Gråter, roper forbannelser til skjebnen, mannen din eller kjerringa, skylder på sjefen, regjeringen, været? Og korona, selvsagt.  Da den kom fikk alle en felles fiende, og en god unnskyldning for at planer gikk i dass.

2020 startet for meg med optimisme, jeg hadde levert nytt krimmanus og jeg hadde begynt å tenke ut et konsept til en annerledes bok, en listebok for melankolske livsnytere. I februar elle-mellet jeg for hvem jeg burde ta ideen til og endte på forlaget Gloria. Noen advarte meg. 

«De er så små, og har de egentlig kapital til å gjøre det du vil»? 

Jeg kjente etter. Var dette lurt? Fornuften sa nei. Men, forlagssjefen, som jeg hadde jeg møtt ved noen anledninger, var et menneske jeg lenge hadde hatt lyst til å jobbe med. Magefølelsen sa ja.

Helt gloria!

Jeg ble møtt av et superentusiastisk team på Gloria, og alt var virkelig helt gloria! Forlagssjefen elsket ideen min og jeg satte i gang med å produsere innhold. Jeg skrev og tegnet og hadde deilige dager. I et par uker … 

Så gikk forlaget konkurs. 

Du burde ha lyttet til hodet, mer enn magen, var det nok noen som tenkte, inkludert meg selv.

Så ble krimmanuset refusert.

Så kom korona.

Så ble mannen min permittert.

Så mista han jobben han hadde hatt i tjuefem år.

Ut av buret 

Jeg liker rutiner, jeg liker forutsigbarhet, og jeg liker (motvillig) å bli rykket ut av alt det vante. Det sies at eieren blir som hunden. Hunden min elsker buret sitt. Buret er behagelig. Buret er trygt. Bikkja må lokkes ut, men når den først er ute, labber den lykkelig rundt på oppdagelsesferd og sender meldinger til tispene i nabolaget på gjerdestolper og busker.

Denne våren fikk vi god tid til å lokke bikkja ut av buret, og vi fikk en leksjon i hvor skjørt alt egentlig er. Sikkert som banken, var ikke lenger sikkert. Den «trygge» jobben forsvant sammen med firmabilen. Det var med ett som å orientere seg i et jordskjelvområde. Livet vårt skalv, bokstavelig talt. Det så ikke bare mørkt ut, det var en lang periode der vi måtte orientere oss i blinde. Det medførte at vi stadig braket sammen. Ofte ville vi bare gi opp. Vi var kastet ut av buret, og jeg knurret som en gammel hund.

Kast ut snøret

Jeg har en gang lest at det er når det blir lavvann, at det er lettest å få fisk. Jeg er ingen fisker, men for meg virker det ulogisk. Det er som jeg kan se meg selv der ved kysten, jeg ser havet trekke seg tilbake, og jeg tenker; nå forsvinner alt, inkludert middagen min. Forklaringen skal visstnok ligge i at når vannet trekker seg tilbake, virvles plankton opp, og serverer således en overdådig buffet for fiskene. 

Vi innså at vi kjapt måtte kaste unnskyldninger over bord og snørene ut. 

Og vi fikk napp. Jeg fikk bl.a. tilbud om å jobbe som webinarvert for Forfatterskolen.no. Og forlagssjefen som hadde opplevd konkurs fikk tilbud om å være med på webinar. Hun kasta også ut snøret sitt og fikk Forfatterskolens forlag, Papermoon Publishing, på kroken. Og volia! så kunne de melankolske listene mine som hadde ligget brakk gjenoppstå som et: Her er jeg!

Det er ikke sikkert det blir som du ønsker, men det blir ofte slik det skal, sa en gang en klok venn av meg. Hadde jeg fulgt fornuften den gangen da jeg skulle velge forlag, er det ikke sikkert prosjektet ville blitt noe av. Det ble ikke som jeg hadde planlagt, men det ordna seg på mystisk vis likevel.

Mannen min og jeg hadde famlet oss gjennom en krise, og krisen belønnet oss begge med nye muligheter, akkurat som i den fiskehistorien. Når forandringer skjer, er det naturlig å stritte mot, men prøv å følg med tidevannet. Eller sitt på stranda og se det ebbe ut, men kom deg ut av buret og kast ut snøret! 

Deler av denne teksten er tatt ut fra nettopp den boken som stranda rett før korona sørget for resten av dramatikken. Vil du lese mer kan du gå inn på siden «Bøker» her på nettsida mi eller klikke på lenken under. Der kan du i tillegg til å se deler av innholdet også bestille personlig signert bok til maks rabatt om du ønsker: